Mart 04, 2013

BİR ÖMÜR YETMEZ Kİ...


 
Usta isimlerden birini daha kaybettik bugün. Bir daha yeri doldurulamayacak farklı bir adamı… Dünden beri her yerde her an karşımıza çıkıyor Onun yokluğu. Nasıl zorluklarla hayata tutunduğu ne acılar yaşayarak bugünlere geldiği anlatılıp duruyor. Ve bugün de son yolculuğuna uğurlanıyor.

Küçük bir çocukken pek de hoşlanmazdım yaptığı müzikten. Çocukken arabesk müzikle aramda hep bir mesafe olmuştu çünkü. Gerçi hala da mesafeliyimdir ama; büyümek törpülenmektir. Önyargıları kırmak; yargılamak yerine anlamaya çalışmaktır. Ve bende herkes gibi büyüdüm, değiştim.. Benim büyüdükçe değişmem gayet normaldi. İşin enteresan yanı ben ve tüm dünya değişirken Müslüm Gürses’inde değişmesiydi. Hep bir adım ileri gitmesiydi. Yeni ufuklara seslenmesi, farklı kitleleri söylediği farklı tarzlardaki şarkılarla bir araya getirmesiydi. Müziğe başladığı ilk yıllarda toplumun belirli bir kesimine hitap eden, arabeskin en koyu şarkılarına tercüman olan Müslüm Gürses; 2006 yılında Murathan Mungan ile birlikte yaptığı "Aşk Tesadüfleri Sever" albümü ile David Bowie, Bob Dylan şarkılarını da ustalıkla seslendirerek tarzına çok uzak olan bir hayran kitlesi oluşturmayı da başardı. Başlarda entelektüel kesimin işi şakaya vurarak başlattıkları Müslüm Gürses hayranlığı, bir süre sonra yerini realiteye bıraktı. Bir zamanlar Onun müziğine burun kıvıranlar, sonrasında onun konserlerinde yer kapma savaşına girdiler.

Öyle garip bir sesi, uslübu var ki pop, arabesk ya da rock müzik ne söylerse söylesin tarzını asla değiştirmiyor. Sesini şarkılara değil de şarkıları sesine uyarlıyor. Yeniden yoğuruyor, içine kendi tarzını akıtıyor. Ve daha önce defalarca dinlediğimiz Sensiz Olmaz, Olmasa Mektubun, Olmadı Yar, Tanrı İstemezse şarkıları Onunla yeni bir kimlik kazanıyor.


İster popçu ol ister metalci, ister caz sevdalısı ol ister türkücü mutlaka herkesin, bu hayatta Müslüm Gürses ile kesişmiş bir zaman dilimi olmuştur. Benim de Onun müziğiyle kesişmem; "Neredesin Firuze" filminde söylediği "Sensiz Olmaz" şarkısıyla oldu. Şarkıyı asıl sahibi Bülent Ortaçgil’den dinlemek çok büyük bir keyiftir. Ama Müslüm Gürses’ten dinlemek te bambaşka bir tat verir insana. Şarkının klibinde Gürses, elinde sigara sahne önünde söyler parçayı. Ama öyle bir tüttürür ki sigaranın dumanını ve öyle naif öyle içten bir tavırla söyler ki şarkıyı; iki kelimelik "Sensiz Olmaz" cümlesi benim için büyür büyür ve içine milyonlarca mana sığdırır… Yakın zamanda keşfettiğim Nilüfer şarkısının ise benim için ayrı bir yeri vardır. Belki parça ile aynı ismi taşıyor olduğumuz için belki Murathan Mungan’ın kaleminden dökülen sözleri içerdiği için belki de içime işleyen bir müziği olduğu için son zamanlarımda en değer verdiğim şarkılar arasında yerini almıştır… 

Son olarak; Evet Müslüm Baba sen gittin ama merak etme bu hayatta herkesin seni hatırlamak ve anmak için mutlaka bir sebebi olacaktır. Şarkıların kolay kolay unutulmayacaktır. Ölümden sonra iz bırakmaksa amaç; bunun en açık örnekleri arasında olacağın kesindir. 

MEKANIN CENNET OLSUN !!! 

 

Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...