Şubat 25, 2013

BİR OSCAR TÖRENİNİ DAHA GERİDE BIRAKTIK

 
Sanatçılarıyla, eleştirileriyle, modasıyla, yemekleriyle en önemlisi de sonuçlarıyla bir ödül törenini daha noktaladık. Kimi memnun oldu kimi pek hoşlanmadı sonuçlardan. Ben ise tahminlerinde yanılmayanlardandım. Sonuçlar genel olarak pek şaşırtmadı beni. Eleştirdiğim sonuçlar olsa da beklediğim tablo bundan farklı değildi. En çok hoşuma giden sonuç ise En İyi Film Müzikleri dalında "Pi’nin Yaşamı"filminin ödülü almasıydı. Bu sene en hoşuma giden film müziklerinin ödülü başka birine kaptırması beni üzebilirdi.

Aslında diğer kategorilere değinmeden bunca yıldır sinema sektörünün en önemli ödül töreni olan Oscar’ a biraz değinmek istiyorum. Kimdir bu Oscar, neden Oscar, Nasıl Ne zaman bu ödüller verilmeye başlandı...?
 
Akademi Ödülleri, bilinen adıyla Oscar, dünyada en bilinen film ödülüdür. İlk olarak 1929 yılında verilmeye başlandı. İlk tören, Hollywood Roosevelt Oteli’nde yapıldı. Oscar ödüllerini veren Amerika Sahne Sanatları ve Bilimler Akademisi 4 Mayıs 1927 tarihinde kuruldu. Kuruluşundan bir hafta sonra toplanan akademi üyeleri, sanatçılara bir ödül verilmesi kararı aldılar. Oscar Ödülleri verildiği ilk yıldan itibaren bütün dünyanın ilgi odağı oldu. Başlangıçta ödül töreninin yapıldığı gece saat 23.00'te sonuçlar basına açıklanıyordu. 1940 yılından itibaren bugün de hala geçerli olan zarf sistemi uygulanmaya başladı.

Orijinal adı "Academy Award of Merit" olan ödül törenine Oscar denilmesinin nedeni tam bilinmemektedir. Bu konuda pek çok söylenti vardır. Bir söylentiye göre Bette Davis'in heykelciği ilk kocası Harmon Oscar Nelson ile özdeşleştirmesi sonucunda, başka bir söylentiye göre ise Akademi'nin kütüphanesinde görevli Margaret Herrick'in heykelciği amcası Oscar'a benzetmesi ile ödülün adı Oscar olarak kaldı. Akademi, Oscar ismini 1939 yılına kadar resmi olarak kullanmadı.

Oscar ödül heykelciğini Metro Goldwyn Mayer'in sanat yönetmeni Cedric Gibbons tasarladı. Cedric Gibbons, o anda beşparçalı bir film makarası üstünde elinde kılıcıyla dikilen bir şövalye taslağını çizdi. Bu film makarasının beş halkası; oyuncular, film yazarları, yönetmenler, yapımcılar ve teknisyenleri temsil eder. George Stanley de heykeli son haline getirdi. Heykelcik 34 santim yüksekliğinde, 3,85 kilo ağırlığında ve 24 ayar altınla kaplıdır. Oscar heykelciğini kazananlar bu ödülü satamazlar. Eğer ödülden kurtulmak istiyorlarsa ancak Akademi'ye 1 dolar karşılığında satabilirler.

Yıllardır heyecanla beklediğimiz, geçtikten sonra da epey müddet arkasından konuştuğumuz Oscar Ödül Töreni’nin hikayesi de işte budur. Bu kadar bilgiden sonra bu sene ödül alan sanatçıların listesi ise şu şekildedir:


En İyi Film: "Argo"

En İyi Kadın Oyuncu: Jennifer Lawrence, "Silver Linings Playbook"

En İyi Erkek Oyuncu: Daniel Day-Lewis, "Lincoln"

En İyi Yönetmen: Ang Lee, "Life of Pi"

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Anne Hathaway, "Les Miserables"

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christoph Waltz, "Django Unchained"

En İyi Uyarlama Senaryo: "Argo", Chris Terrio

En İyi Özgün Senaryo: "Django Unchained", Quentin Tarantino

En İyi Görsel Yönetmen: Claudio Miranda "Life of Pi"

En İyi Belgesel: "Searching For Sugar Man", Malik Bendjelloul ve Simon Chinn

En İyi Kurgu: "Argo", William Goldenberg

Yabancı Dilde En İyi Film: "Amour" (Avusturya)

En İyi Animasyon: "Brave", Mark Andrews ve Brenda Chapman

En İyi Orjinal Müzik: "Life of Pi", Mychael Danna

En İyi Orijinal Şarkı: "Skyfall", Adele Adkins ve Paul Epworth

En İyi Yapım Tasarımı: "Lincoln"

En İyi Kısa Animasyon: "Paperman", John Kahrs

En İyi Kısa Film: "Curfew", Shawn Christensen

En İyi Kısa Metrajlı Belgesel: "Inocente", Sean Fine ve Andrea Nix Fine

En İyi Ses Kurgusu: "Skyfall", Per Hallberg, Karen Baker Landers ve "Zero Dark Thirty", Paul N.J. Ottosson

En İyi Ses Miksajı: "Les Miserables", Andy Nelson, Mark Paterson ve Simon Hayes

En İyi Kostüm Tasarımı: "Anna Karenina", Jacqueline Durran

En İyi Makyaj ve Saç: Lisa Westcott ve Julie Dartnell, "Les Miserables"

En İyi Görsel Efekt: "Life of Pi", Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer ve Donald R. Elliott.
 
 

Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...