Ağustos 05, 2014

BÖĞÜRTLEN KIŞI



Aşırı sıcaklar benim gibi bir kışsevmez birine bile kışı özletebiliyor.  Ne de olsa insanevladıyım olmadık zamanlarda olmadık şeyleri istiyorum, bir şeylerin kıymetini hep olmadığı zamanlarda anlıyorum. Hal böyle olunca kış özlemim okuduğum kitaplara da tesir etti. Bir kış hikayesi okumak istedim. Seçimimi de Sarah Jio’nun “Böğürtlen Kışı” adlı romanından yana kullandım. İsteğim biraz serinlemekti belki.. Ama hiç te düşündüğüm gibi olmadı. Serinlemek şöyle dursun etkisiyle alev alev yandım diyebilirim. İlk kez okuduğum bu yazar anlatımıyla ve hikayesiyle oldukça etkiledi beni.  

Kitap 2 farklı hikayeden oluşuyor. Biri 80 sene önce diğeri ise günümüzde yaşanan iki kadının hikayesi umulmadık bir şekilde kesişiyor. Kesişen hayatlar bizi büyük bir aşk hikayesiyle, sınıf farklılıklarının ortaya çıkardığı sorunlarla, saf annelik duygusuyla ve amansız bir evlat acısıyla buluşturuyor. Çok hüzünlü gibi görünse de beklenmedik bir sonla büyülemeyi başaran bu kitap çok akıcı ilerliyor.

Kitabın günümüzdeki kahramanı Claire, gazetecidir. Tam anne olmak üzere iken başından geçen talihsiz bir kaza sonucu çocuğunu kaybeder. Bunun psikolojisi ile eşiyle arası açılır. Yaşadıklarının etkisiyle etkin bir şekilde gazeteci kimliğini kullanamayan Claire’in bahar ortasında yağan kar hayatının akışını değiştirecektir. 


“Böğürtlen Kışı” olarak adlandırılan bu zamansız kış hakkında Claire’den bir yazı yazması istenir. Çünkü aynı durum 1933 yılında da yaşanmıştır. Claire, 1933 yılının arşivlerini karıştırırken karşısına o gün kaybolan bir çocuğun haberi çıkar. Kayıp çocuk Daniel, Claire’in ilgisini fazlasıyla çeker. Daniel’ın hikayesi Claire’i Vera’nın hüzünlü ve bir o kadar etkileyici yaşam öyküsüyle buluşturur.

Kitapta bir bölüm Claire’in Daniel’ı araştırırken başına gelenler ile geçerken diğer bir bölüm Daniel’ın annesi Vera’nın 1933’lü yıllarda başına gelenleri anlatmaktadır: Vera'nın  fakir ama çok güzel bir kız iken zengin ama iyi kalpli bir adama aşık oluşu.. Bu aşkın meyvesi Daniel ve Daniel'e bakabilmek için yaşadığı zorluklar.. Bir sabah Daniel'in ortadan kayboluşunun ardından Vera'nın amansız arayışı..

Kesişen hayatlar, etkileyici bir son, şaşırtıcı bir sürpriz.. Kitabı okumak için sayılabilecek nedenlerden birkaçı sadece. Bu nedenledir ki içeriği kadar kapağı da ilgi çekici olan bu kitap tarafımdan şiddetle tavsiye edilir.


Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...